Krantenbericht 1.

Rajiv Thakoer wint opstelwedstrijd ProHealth

On by GFC Nieuws

 

Winnaar Rajiv Thakoer probeert zijn fiets uit.

PARAMARIBO-Rajiv Thakoer van  de  BGS Balingsoela is de winnaar geworden van  de opstelwedstrijd, waarvan het thema was ‘Gezondheid? Ik kies voor het voorkomen van tienerzwangerschap’. De tweede prijs ging naar Idries Linga van Mulo Brokopondo, terwijl  Shayrain Markus van  de  F. Pryorschool te Tapoeripa en  Denietsia Banavoo van  VOJ Atjoni beslag legden  op de derde prijs.

De opstelwedstrijd is gehouden onder schoolgaande jongeren van Brokopondo en Boven-Suriname (Atjoni tot en met Jaw Jaw) die zitten in de vijfde  of zesde  klas van het GLO of een van de klassen van het VOJ, zegt organisator  Stiching ProHealth. In november 2012 hebben schoolgaande jongeren van de vijfde  en zesde klas van het GLO en alle klassen van het VOJ geparticipeerd in de awareness- campagne ‘Tienerschap, je kan het voorkomen’. In aansluiting op deze campagne is er in december een opstelwedstrijd uitgeschreven voor die jongeren die aan deze informatietraining hebben deelgenomen

 “De keuze voor een opstelwedstrijd komt voort uit de gedachte dat getoetst kan worden of de jongeren de informatie op een juiste wijze tot zich hebben genomen terwijl tegelijkertijd competitie-skills en het schrijven van een opstel worden gestimuleerd”, zegt Pro Health, die de   activiteit heeft kunnen uitvoeren met middelen van het ministerie van Volksgezondheid.

 Jongeren in de leeftijdsgroep 12–19 jaar lopen een verhoogd risico om als gevolg van onveilige seks zwanger en/of geïnfecteerd te raken met een seksueel overdraagbare ziekte zoals  hiv. “Het blijft daarom belangrijk nieuwe manieren te vinden die jongeren aanspreken dit onderwerp met hen te bespreken. Het is een must hen te blijven informeren over het belang van het voorkomen van tienerzwangerschap en de noodzaak van veilige seks”, meent ProHealth.

Op basis van de selectiecriteria zoals onder meer inhoud, correcte info, creativiteit, eigen belevingswereld en verhaalopbouw zijn de vier winnaars geselecteerd. Zij hebben op vrijdag 1 februari hun prijs in ontvangst genomen.

 Enkele conclusies die uit de opstellen getrokken kunnen worden, zijn  onder meer dat ouders nagenoeg niet met jongeren praten over seks en seksualiteit, de goudsector   een negatieve invloed heeft op  het gedrag en keuzes van jongeren en  dat fantasie en experimenterend gedrag onder jongeren veel voorkomen.

Bron: GFC Nieuws

 

Krantenbericht 2.
Ouders moeten meer met hun kinderen praten over seksualiteit
 
05 Feb, 20:00

243f7f4e3e6ecf643804ee50d4016dd8.jpg
Winnaar van de opstelwedstrijd, Rajiv Thakoer, met zijn prijs.

Jongeren uit Brokopondo en Boven-Suriname vinden dat hun ouders meer met hen moeten praten over seks en seksualiteit. Dit is een conclusie die getrokken kan worden na het lezen van de opstellen van deze jongeren, die mee hebben gedaan aan de opstelwedstrijd van ProHealth. In de opstellen beschreven zij ook de negatieve invloeden van de goudsector op gedrag en keuzes van jongeren en gingen zij in op fantasie en experimenterend gedrag.

Rajiv Thakoer van BGS Balingsoela heeft de eerste prijs, een fiets, gewonnen, Idries Linga uit de tweede klas van mulo Brokopondo, ging er met de tweede prijs vandoor en Shayrain Markus van de F. Pryorschool te Tapoeripa en Denietsia Banavoo van VOJ Atjoni, wonnen beiden de derde prijs.

Jongeren lopen verhoogd risico
De opstelwedstrijd is gehouden onder leerlingen van de 5e en 6e klassen van het basisonderwijs en van het VOJ in Brokopondo en Boven-Suriname (Atjoni tot en met Jaw Jaw). De wedstrijd was in aansluiting op het awareness programma ‘Tienerzwangerschap, je kan het voorkomen’, die in november vorig jaar is gehouden. Er waren tijdens de campagne informatietrainingen voor jongeren en zij mochten aan de opstelwedstrijd meedoen.

“Er is gekozen voor een opstelwedstrijd om na te gaan of de jongeren de informatie op een juiste wijze tot zich hebben genomen, terwijl tegelijkertijd competitie skills en het schrijven van een opstel worden gestimuleerd”, zegt Jennifer Zuidveen, directeur van Stichting ProHealth, de organisator van deze activiteit in een persbericht. Ook het Ministerie van Volksgezondheid heeft bijgedragen door het leveren van middelen. Op basis van criteria als inhoud, correcte informatie, creativiteit, eigen belevingswereld en verhaalopbouw zijn de vier winnaars geselecteerd.

Jongeren in de leeftijdsgroep 12–19 jaar lopen een verhoogd risico om als gevolg van onveilige seks zwanger en/of geïnfecteerd te raken met een seksueel overdraagbare ziekte zoals HIV/AIDS. Het blijft daarom belangrijk nieuwe manieren te vinden die jongeren aanspreken dit onderwerp met hen te bespreken. Het is een must hen te blijven informeren over het belang van het voorkomen van tienerzwangerschap en de noodzaak van veilige seks, zegt ProHealth.

Bron: Starnieuws