Opstelwedstrijd in Brokopondo: Ik kies voor het voorkomen van tienerzwangerschap

Jongeren uit Brokopondo en Boven-Suriname vinden dat hun ouders meer met hen moeten praten over seks en seksualiteit. Dit is een conclusie die getrokken kan worden na het lezen van de opstellen van deze jongeren, die mee hebben gedaan aan de opstelwedstrijd van ProHealth. In de opstellen beschreven zij ook de negatieve invloeden van de goudsector op gedrag en keuzes van jongeren en gingen zij in op fantasie en experimenterend gedrag.

Rajiv Thakoer van BGS Balingsoela heeft de eerste prijs, een fiets, gewonnen, Idries Linga uit de tweede klas van mulo Brokopondo, ging er met de tweede prijs vandoor en Shayrain Markus van de F. Pryorschool te Tapoeripa en Denietsia Banavoo van VOJ Atjoni, wonnen beiden de derde prijs.

Jongeren lopen verhoogd risico
De opstelwedstrijd is gehouden onder leerlingen van de 5e en 6e klassen van het basisonderwijs en van het VOJ in Brokopondo en Boven-Suriname (Atjoni tot en met Jaw Jaw). De wedstrijd was in aansluiting op het awareness programma ‘Tienerzwangerschap, je kan het voorkomen’, die in november vorig jaar is gehouden. Er waren tijdens de campagne informatietrainingen voor jongeren en zij mochten aan de opstelwedstrijd meedoen.

“Er is gekozen voor een opstelwedstrijd om na te gaan of de jongeren de informatie op een juiste wijze tot zich hebben genomen, terwijl tegelijkertijd competitie skills en het schrijven van een opstel worden gestimuleerd”, zegt Jennifer Zuidveen, directeur van Stichting ProHealth, de organisator van deze activiteit in een persbericht. Ook het Ministerie van Volksgezondheid heeft bijgedragen door het leveren van middelen. Op basis van criteria als inhoud, correcte informatie, creativiteit, eigen belevingswereld en verhaalopbouw zijn de vier winnaars geselecteerd.

Jongeren in de leeftijdsgroep 12–19 jaar lopen een verhoogd risico om als gevolg van onveilige seks zwanger en/of geïnfecteerd te raken met een seksueel overdraagbare ziekte zoals HIV/AIDS. Het blijft daarom belangrijk nieuwe manieren te vinden die jongeren aanspreken dit onderwerp met hen te bespreken. Het is een must hen te blijven informeren over het belang van het voorkomen van tienerzwangerschap en de noodzaak van veilige seks, zegt ProHealth.

Bron Starnieuws