Sint Lidwinaschool winnaar scholen podiumkunstcompetitie
PARAMARIBO – De Sint Lidwinaschool, een glo-school in de omgeving van Latour, is zaterdag de winnaar geworden van de scholen podiumkunstcompetitie van stichting ProHealth. De school won hiermee een laptop geschonken door Mitra N.V. Het doel van de competitie was om door middel van voordrachten, het voorkomen van tienerzwangerschap en hiv-aids onder de aandacht van de jongeren te brengen. Aan het evenement deden tien glo-scholen van Latour mee.
Marijke Agwense, projectcoördinator van ProHealth zegt dat dit project mede door steun van de Amerikaanse ambassade tot stand is gekomen in het kader van ‘The Presidents’s Emergency Plan for Aids Relief Fonds (Pepfar)’. Thema van de activiteit is: “Versterk adolescenten in de strijd tegen hiv-aids en andere seksueel overdraagbare infecties door middel van schooltoneel en educatiestrategieën voor jongeren”. Vorig jaar was ProHealth al gestart met een dergelijke vorm van voorlichting in het district Brokopondo.Toen bleek dat de behoefte aan deze voorlichting groot was, is besloten om het project ook in Latour te doen, zegt Agwense.
Er werd eerst een interactieve voorlichtingssessie gehouden voor de leerlingen van tien scholen van Latour uit de vierde, vijfde en zesde klas. Vervolgens hadden de jongeren ruim drie weken de tijd om een opvoering voor te bereiden, waarbij het thema tienerzwangerschap en hiv-aids centraal stond. Volgens de projectcoördinator is het nooit te vroeg om jongeren over dergelijke onderwerpen voor te lichten, vooral omdat op deze leeftijd jongeren extra sturing van ouderen nodig hebben om juiste keuzes te maken. Agwense meent dat jongeren er goed van doordrongen moeten zijn dat een afgeronde opleiding de solide basis is voor een goede toekomst. Na Latour wil de stichting haar werk vervolgen in Marowijne rond oktober van dit jaar.
Dat de voorlichtingssessies van ProHealth niet voor niets zijn geweest, bleek uit de vlotte opvoeringen van de tien scholen. De jeugdige toneelspelers brachten op een krachtige, duidelijke en hilarische manier de boodschap van hiv-aids en tienerzwangerschap over. Na elke opvoering, die tien minuten duurde, was aan het daverend applaus te horen dat de toneelstukken goed in de smaak vielen bij het publiek. Op de tweede en derde plaats eindigden respectievelijk de Herman Jozefschool en O.S. Mastklimmen. De nummer een kreeg onder andere een geheel verzorgde rondleiding bij Staatsolie, bezoek van de Amerikaanse ambassadeur en een laptop. De nummer twee een geheel verzorgde rondleiding bij Iamgold en een printer. De nummer drie krijgt een trip naar Rudisa Beverages and Juices. De overige scholen die mee hebben gedaan zijn: HPG-Latour, O.S. Hockey 2, O.S.Hockey 1, O.S. Latour 1, O.S. Wintiwai, O.S. Latour 2 en O.S. Majosteeg. Alle leerlingen hebben een oorkonde gekregen. TM
Bron: Times of Suriname
Datum: maandag 5 augustus 2013.

 

klik hier om de fotoshoot van de scholen te bekijken tijdens de oefenening.

Het optreden van de winnaar van de schooltoneel competitie te Latour.

Bekijk het filmpje zoals vertoond in het actualiteiten programma “Waakhond”.

Klik op de scholen voor de foto gallerij: St. Lidwinaschool, Herman Jozefschool, O.S. Mastklimmen, HPG latour, O.S. Hockey 2, O.S. Wintiwai, O.S. Latour 1, O.S. Hockey 1, O.S. Mayosteeg.